Jdi na obsah Jdi na menu

Taoistický recept na dlouhověkost

li-ching.jpgJedním z nejúžasnějších případů dlouhověkosti je tento čínský bylinkář a taoista Li Ching-Yuen, který si po celý svůj dlouhý a aktivní život uchoval mladistvou sílu, sexuální potenci a dokonalé zdraví.

Mistr Li Ching-Yuen
zemřel v roce 1933, krátce poté, co se oženil se svou 24. ženou. V Číně je považováno za historickou skutečnost, že se narodil v roce 1677. Pokud je to pravda, bylo by mu v době jeho úmrtí 256 let.

Když zemřel, měl dosud vlastní zuby a vlasy a ti, kteří ho znali, říkali, že ještě ve 200 letech vypadal na padesát. Mistr Li Ching-Yuen zanechal konkrétní rady pro všechny, kteří mají v úmyslu řídit se jeho příkladem.

 

Držel se tří základních pravidel:

1. Nikdy v životě nespěchej. Vykonávej vše pozvolna, ber vše klidně a dopřej si tolik času, kolik potřebuješ. Své žáky nabádal, aby stále dbali na to, aby bylo jejich srdce klidné, aby seděli tiše jako želva, chodili čile jako pták a spali tvrdě jako pes.

2. Vyhýbej se extrémním emocím. Prudkým citovým bouřím by se měl člověk vyhýbat, především když je starší. Nic neokrádá tělo tak rychle o energii a nic tak nenarušuje harmonii vnitřních orgánů jako prudké citové výlevy. Ucpávají totiž tři stanice odstraňování jedů – ledviny, játra a plíce.

3. Cvič denně čchi-kung. Člověk by měl pravidelně cvičit čchi-kung. Délka a intenzita takového terapeutického programu přitom nejsou tak důležité jako pravidelnost, pokud cvičení vybral mistr čchi-kung.



Navíc Li ťing-juan ještě uváděl
tři specifické pokyny pro výživu:

 

1. V horkých letních večerech by se nemělo příliš jíst,
protože to způsobuje stagnaci krve a energie.

2. V chladných zimních dnech by se mělo jíst větší množství
výživných potravin, protože dodávají tělu esenci a energii,
kterou potřebuje, aby se při chladném počasí udrželo v teple.

3. Člověk by se měl živit především vegetariánsky
a navíc užívat byliny prodlužující život.


Byliny, které mistr Li Ching-Yuen téměř výlučně doporučoval, byly ženšen, kořen dlouhověkosti a dosti neznámá rostlina s názvem hydrocotyle aratica minor (nejspíš správně psáno "Hydrocotyle asiatica", tj. Gotu kola, neboli Pupečník asijský), skromný příslušník čeledi pupečníkovitých, který roste v tropických asijských marších. Obsahuje silný alkaloid, který má vitalizující účinky na nervovou soustavu, mozkové buňky a endokrinní systém.

 

V roce 1933 nekrology New York Times a časopisu Time uvedly příběh člověka, jenž se dožil 256 let. Tento muž se jmenoval Li Ching-Yuen. Během svého života měl 23 manželek a vychoval 180 potomků. Zemřel roku 1933. >>>

Zdroj: Seberizeni.cz - portál osobního rozvoje
Celý článek zde:
Nejstarší člověk se dožil 256 let

 

vedlejší účinky Čchi-kungu: zdraví a dlouhověkost, radost ze života, spokojenost..

 

Pravidelné čchi-kungové semináře v Pardubicích >>>

Více o tom, co je to Čchi-kung >>>

Zdravotní a jiné účinky čchi-kungu >>>

 

 

Tchaj-ťi    

taoistická alchymie     bojové umění 

Lao-c'     Tao te ťing     Čang San-feng    

Fu Xi     I-ťing - Kniha proměn

Meditace     inSpirace     Harmonie

Čchi-kung     Tao

Čchi