Jdi na obsah Jdi na menu

Zde je několik postřehů od jedinečného Alberta Einsteina

 

207762118_865957360944232_3710399362752526905_n.jpg

 

Je známý především jako populární vědec, který zásadně změnil vztah lidstva ke světu. Tento příspěvek osvětluje některé jeho neméně úžasné postřehy přesahující rámec vědy a fyziky.

 

"Ke svému pochopení základních zákonů vesmíru jsem nedospěl prostřednictvím své racionální mysli."

 

"Pokud jde o hmotu, všichni jsme se mýlili. To, co jsme nazývali hmotou, je energie, jejíž vibrace se snížily natolik, aby byly vnímatelné smysly. Hmota je duch redukovaný na bod viditelnosti. Hmota neexistuje."

 

"Čas a prostor nejsou podmínky, v nichž žijeme, ale způsoby, jimiž myslíme. Fyzikální pojmy jsou svobodnými výtvory lidské mysli a nejsou, ať se to zdá jakkoli, určeny vnějším světem."

 

"Čas neexistuje - vymysleli jsme si ho. Čas je to, co říkají hodiny. Rozdíl mezi minulostí, přítomností a budoucností je pouze tvrdošíjně přetrvávající iluze."

 

"Přemýšlím 99krát a nic nenacházím.
Přestanu myslet, plavu v tichu
a pravda ke mně přijde."

 

"Intelekt má na cestě k objevu jen málo co dělat. Přijde skok ve vědomí, říkejte tomu intuice nebo jak chcete, řešení k vám přijde a vy nevíte jak ani proč."

 

"Člověk prožívá sám sebe, své myšlenky a pocity jako něco odděleného od ostatního, jakýsi optický klam vědomí. Tento klam je pro nás jakýmsi vězením, které nás omezuje na naše osobní touhy a na náklonnost k několika nejbližším osobám. Naším úkolem musí být osvobodit se z tohoto vězení tím, že rozšíříme okruh svého soucitu, aby zahrnoval všechny živé tvory a celou přírodu v její kráse."

 

"Naše vzájemné odloučení je optický klam."

 

"Když něco vibruje, rezonují s tím elektrony celého vesmíru. Vše je propojeno. Největší tragédií lidské existence je iluze oddělenosti."

 

"Realita je pouhou iluzí, i když velmi trvalou."

 

"Jsme duše oblečené do posvátného biochemického hávu a naše těla jsou nástroje, jimiž naše duše hrají svou hudbu."

 

"Když zkoumáte životy nejvlivnějších lidí, kteří kdy chodili mezi námi, objevíte jednu nit, která se vine všemi. Nejprve byli sladěni se svou duchovní podstatou a teprve potom se svým fyzickým já."

 

"Skutečnou hodnotu člověka lze nalézt v míře, v jaké dosáhl osvobození od svého já."

 

"Staří lidé věděli něco, na co jsme my, jak se zdá, zapomněli."

 

"Čím více se učím o fyzice, tím více mě to táhne k metafyzice."

 

"Za svůj dlouhý život jsem se naučil jednu věc: že veškerá naše věda, poměřovaná se skutečností, je primitivní a dětinská. Stále neznáme ani tisícinu procenta toho, co nám příroda odhalila. Je docela dobře možné, že za vnímáním našich smyslů se skrývají světy, o nichž nemáme tušení."

 

"Nejsem ateista. Problém, který s tím souvisí, je pro naši omezenou mysl příliš rozsáhlý. Jsme v pozici malého dítěte, které vstupuje do obrovské knihovny plné knih v mnoha jazycích. To dítě ví, že ty knihy musel někdo napsat. To je pravda."

 

"Obecná představa, že jsem ateista, vychází z velkého omylu. Každý, kdo si takto vykládá mé vědecké teorie, je nepochopil."

 

"Všechno je určeno, každý začátek i konec, silami, nad kterými nemáme kontrolu. Je to určeno pro hmyz stejně jako pro hvězdu. Lidé, zelenina nebo vesmírný prach, všichni tančíme na tajemnou melodii, kterou z dálky intonuje neviditelný píšťalkář."

 

"Náboženství budoucnosti bude kosmické náboženství. Překoná osobního Boha a vyhne se dogmatům a teologii."

 

"Energii nelze vytvořit ani zničit, lze ji pouze změnit z jedné formy na druhou."

 

"Všechno je energie a nic víc v tom není. Přizpůsobte frekvenci realitě, kterou chcete, a nemůžete si pomoci, ale tuto realitu získáte. Jinak to ani být nemůže. To není filozofie. To je fyzika."

 

"Jsem šťastný, protože od nikoho nic nechci. Na penězích mi nezáleží. Vyznamenání, tituly ani vyznamenání pro mě nic neznamenají. Netoužím po chvále. Za nic si nenárokuji zásluhy. Šťastný člověk je příliš spokojený s přítomností, než aby se příliš zabýval budoucností."

 

Zdroj: Facebook