Jdi na obsah Jdi na menu

povídání Viliama Poltikoviče na téma
Smrt jako transformace, prána a netušené možnosti

VIDEO rozhovor na Cestách k sobě: povídání Viliama Poltikoviče na téma "Smrt jako transformace, prána a netušené možnosti"

VIDEO rozhovor na Cestách k sobě >>>

 

seriál Brána smrti Česká televize iVysílání >>>

PŘEHLED DÍLŮ "BRÁNA SMRTI"
dokumentární seriál ČT – 13 dílů po 26 minutách

Brána smrti nabízí divákům zcela jiný pohled na smrt, než je běžné. Většina lidí má ze smrti strach, je to pro ni téma depresivní a schovává se před ní. V seriálu však poznáme, že lidé napříč historií i kulturami většinou pojímají život a smrt jako proměny našeho věčného bytí. K pokračování života po smrti se hlásí i mnozí moderní vědci a odborníci – zjišťují, že po smrti je to vlastně mnohem zajímavější… Zároveň v seriálu najdeme inspiraci, jak se vypořádat s odchodem blízkých, jak se připravit na vlastní smrt i jak vlastně žít.

seriál "Brána smrti" - první díl ve čtvrtek 22. ledna 2015 na ČT 2 ve 22 h
(další díly vždy ve stejném čase každý týden ve čtvrtek až do dubna).

Seriál ke zhlédnutí i na internetovém vysílání ČT:

 

Konec nebo začátek?

1.díl: Konec nebo začátek? >>>

První díl se zabývá definicí smrti z odborného pohledu a neuchopitelností smrti z našeho běžného nazírání. Poznáme pojetí smrti v pravěku a u tzv. přírodních národů v Amazonii, Austrálii, Papuy a Africe.

 

Předkové vzdálení i blízcí

2.díl: Předkové vzdálení i blízcí >>>

Do pojetí smrti ve starověku nahlédneme prostřednictvím kultur Mezopotámie, Persie, Indie, Číny, Egypta, Řecka, Keltů, Germánů, Slovanů a kultur, které prosluly lidskými oběťmi - náboženské kulty Mayů, Aztéků i Toltéků. Smrt zde také není chápána tragicky, být obětován je poctou.

 

3.díl: Vše se vrací >>>

Současné duchovní kultury v tomto díle reprezentuje hinduismus a buddhismus. S konceptem karmy a reinkarnace, smrti a života nás seznámí duchovní osobnosti Indie (včetně nevýznamnějšího představitele hinduismu), Tibetu (dalajlama) i Japonska (arciopat). Poznáme i osobité a pro nás nezvyklé pohřební obřady v Indii, na Bali a v Tibetu.

 

Víra v jediného Boha
4.díl: Víra v jediného Boha >>>

Největší monoteistická náboženství dneška – judaismus, křesťanství a islám mají v pojetí života a smrti mnoho společného. Jsou zde zdůrazněny osobité inspirující přístupy daných vyznání i mystické pojetí – zejména v křesťanství. Uvidíme mimo jiné posvátná místa Izraele, ukřižování na Filipínách, mešity a život v Kašmíru a v Dubaji.

 

Strach

5.díl: Strach >>>
Pátý díl analyzuje strach ze smrti, ze kterého se odvíjejí všechny ostatní strachy a jak se s ním vypořádat. Zabývá se i povrchní bulvarizací smrti v médiích a jejím vlivem na nárůst násilí. Díl uzavírá kontroverzní téma eutanázie.

 

Mezi světy

6.díl: Mezi světy >>>
Téma zkušenosti blízké smrti nám představí lidé, kteří jí prošli i odborníci, kteří se jí zabývají – zejména Raymond Moody, dlouholetý badatel a autor světových bestselerů na dané téma. Všem tato zkušenost výrazně změnila přístup ke smrti i životu. Podle výzkumů se zdá, že vědomí je nezávislé na mozku, že naše realita, ve které žijeme, není jediná a nejzajímavější a že to podstatné v našem životě je být dobrým láskyplným člověkem.

 

Podněty i konkrétní návody jak se vypořádat s odchodem našich nejbližších dostaneme od odborníků i od lidí, kteří si tím prošli. Velmi silné a inspirativní jsou právě konkrétní osobní příběhy – manželky, která přišla o manžela, s nímž měla čtyři děti a páté na cestě a pak dvojice mladých manželů, kterým se narodilo mrtvé dítě.


Umírání jako cesta

8.díl: Umírání jako cesta >>>

Jak se připravit na smrt, jak zemřít bez bolesti a co nejlépe? Odpovědi přinese tento díl prostřednictvím odborníků i osobních zkušeností. Seznámíme se i s významnou hospicovou péčí a poznáme, jak se odchází v domě pro umírající Matky Terezy v Kalkatě.

 

Nečekaná terapie

Mnohé přírodní národy dokážou v tzv. rituálech přechodu navodit sugestivní prožitek smrti. Důsledkem toho je nejen ztráta strachu ze smrti, ale přicházejí i nečekaná vyléčení často i z velmi závažných onemocnění. I dnes se tím zabývají speciálně zaměření terapeuti či speciální techniky – např. buddhistická phowa. Výsledky jsou opravdu překvapivé.

 

Duchové přicházejí

10.díl: Duchové přicházejí >>>

Komunikace s duchy zemřelých je tradiční ve všech kulturách, své kořeny má už v šamanismu. U nás je tradiční spiritismus, kontakt s duchy prostřednictvím médií. Uvidíme obdivuhodné mediální kresby a zavítáme i na Haiti, kde je rozšířené vúdú i oživování mrtvol – vytváření zombií. Zcela ojediněle se zde podařilo natočit velký noční obřad vúdú s šokujícími výjevy.

11. Snová setkání
Mnozí prožívají spontánní kontakty s duchy zemřelých. Zejména jde o případy, kdy zemře někdo hodně blízký – manžel, manželka, partner, dítě. Tato setkání bývají neobyčejně silná a dochází i překvapivému předávání ověřitelných informací, které se zatím z vědeckého pohledu nedá moc vysvětlit.

12. Veselá kmotra
V některých kulturách je tradiční nepojímat smrt a místo věčného odpočinku tragicky jako například v Číně nebo na Havaji. Je to možné i u nás – záleží na osobním přístupu, poznání. Ztělesněním veselého přístupu ke smrti a zemřelým je svátek mrtvých neboli dušičky v Mexiku. Součástí svátku jsou například čokoládové a cukrové lebky, veselé průvody v maskách smrtek a celonoční hodování a popíjení na hrobech blízkých.

13. Z housenky motýlem
Lidé, kteří jsou v kontaktu s porody i se smrtí, vidí velkou podobnost v obou přechodech – jsou to „stejné dveře“, které se jen jednou otevřou sem a pak na druhou stranu. Nad věčností života a pojetím smrti jako proměny v nekonečném koloběhu proměn v nekonečně rozmanitém stvoření se zamýšlejí významné duchovní osobnosti, odborníci, vědci, šamani i tzv. obyčejní lidé. Vyslovují přesvědčení, že smrt je jen zánik těla, formy. Vědomí či duše podstupuje další objevitelskou cestu.

 

Brána smrti na ČSFD.cz >>>

 

Cyklus vyjde i v kolekci 5 DVD - vydává ho společnost Maitrea,
měl by být na světě v lednu či v únoru (info  na stránkách www.maitrea.cz)

Připravuje se i knížka "Brána smrti"
Viliam sestavuje, bude obsáhlá :-) s nezkrácenými výpověďmi protagonistů a s "veselými příhodami z natáčení". Na knížce se bude podílet i dramaturg ČT Antonín Trš, který pracoval na seriálu (vydá také Maitrea).