Jdi na obsah Jdi na menu

Samota je nebezpečná

"Samota je nebezpečná. Je velmi návyková. Stane se z ní zvyk poté, co si uvědomíte, jak je klidná a mírumilovná. Je to, jako byste už nechtěli jednat s lidmi, protože vám vyčerpávají energii."

~ Jim Carrey

fb_img_1645477501660.jpg

 

 

"Cvičit se v samotě znamená cvičit se v tom, jak být v tomto jediném okamžiku, nezabředávat do minulosti, nenechat se unášet budoucností a hlavně se nenechat unášet davem. Nemusíte chodit do lesa."

~ Thich Nhat Hanh

 

"Je krásné být sám. Být sám neznamená být osamělý. Znamená to, že mysl není ovlivněna ani znečištěna společností."

~ Jiddu Krišnamurti

 

"Pokud nedokážete být sami se sebou v klidu, když jste sami, budete hledat vztah, abyste zakryli svůj neklid. Můžete si být jisti, že tento neklid se pak v rámci vztahu znovu objeví v nějaké jiné podobě a pravděpodobně za něj budete považovat svého partnera."

~ Eckhart Tolle 

 

"Buďte samotářem. To vám dá čas na přemýšlení, na hledání pravdy. Mějte svatou zvědavost. Udělejte si život, který stojí za to žít."

~ Albert Einstein

 

"Samota je pro mě zdrojem uzdravení, kvůli kterému stojí za to žít... . Mluvení je pro mě často utrpením a potřebuji mnoho dní mlčení, abych se zotavil z marnosti slov." 

~ Carl Jung

 

"Obyčejní lidé nenávidí samotu. Mistr ji však využívá, přijímá svou samotu a uvědomuje si, že je sám, že je jedno s celým vesmírem."

~ Laozi

 

"Být sám, to je tajemství vynalézavosti; být sám, tehdy se rodí nápady."

~ Nikola Tesla

 

"Nejsi sám jako člověk, jsi sám jako celý vesmír." 

~ Mooji

 

"Co má větší cenu, dav tisíců lidí, nebo vaše vlastní opravdová samota? Svoboda, nebo moc nad celým národem? Chvíli o samotě ve svém pokoji se ukáže být cennější než cokoli jiného, co Ti kdy mohlo být dáno."

~ Rumi

 

"Musíte na chvíli odejít od všeho toho šílenství, protože se stáváme šílenými, pleteme si své role, jako to, kým skutečně jsme. Člověk není svou rolí. Člověk je něco hlubšího. Proto jděte do lesa nebo na nějaké místo SAMI v přírodě, úplně sami, a zjistěte, kdo skutečně jste! A až se přestanete zaměňovat se svým konkrétním dočasným tělem, ale ztotožníte se s celým procesem přírody a celého vesmíru... Až přijde smrt, jaká to bude zvláštní věc. Smrt přijde a nenajde nikoho, koho by mohla zabít."

~ Alan Watts