Jdi na obsah Jdi na menu

Eduard Tomáš: PAMĚTI MYSTIKA
režie: Viliam Poltikovič

Dokumentární cyklus - Česká televize 1998

Unikátní, lidské a srozumitelné vyprávění duchovního učitele a spisovatele Eduarda Tomáše o jeho duchovní cestě a setkáních s významnými osobnostmi. JUDr. Eduard Tomáš spolu se ženou Mílou zasvětil život studiu duchovních nauk. Teoreticky i prakticky v sobě rozvíjel poznání SEBE SAMA a PODSTATY BYTÍ vůbec. Na běhu vlastního života podává ryzí duchovní nauku, která není bezprostředně spjata s žádným náboženstvím.
 

Eduard Tomáš - PAMĚTI MYSTIKA

 

Eduard Tomáš: PAMĚTI MYSTIKA I.

Dr. Eduard Tomáš vypráví o tom, že vnitřní harmonii a štěstí je možno najít pomocí jógy či mystiky. Tyto duchodní nauky nám pomáhají zastavit tok neustále těkající mysli, a tak dávají prostor, aby se vynořilo naše univerzální vědomí. Duchodní nauky, které umožňují poznat naši pravou podstatu, je možné rozdělit na několik základních směrů: bhaktijóga - cesta lásky, karmajóga - cesta činnosti a džnanajóga - cesta moudrosti a logického uvažování. Tyto cesty se prolínají a různě doplňují.

 

Eduard Tomáš: PAMĚTI MYSTIKA II.

Dr. E. Tomáš vychází z křesťanské mystiky, indické jógy a duchodní nauky budhismu. Přitom není spjat s žádným náboženstvím, hnutím či sektou. Duchovnost E. Tomáše pramení z vlastního přímého poznání sebe sama.

 

Eduard Tomáš: PAMĚTI MYSTIKA III. - O jasnovidnosti

Dr. Eduard Tomáš hovoří o jasnovidnosti. O své matce, o svém příteli Richardovi a o své druhé ženě Míle.

 

Eduard Tomáš: PAMĚTI MYSTIKA IV.

Dr. Eduard Tomáš vysvětluje propojení makrokosmu s mikrokosmem. Uvádí knihy, které studoval a jak se učil meditovat. Zdůrazňuje význam sebeovládání. Vypráví o zážitcích světel a barev, protože tak se začátečníci dostávají na duchovní cestu.

 

Eduard Tomáš: PAMĚTI MYSTIKA V. 
- O rodinném životě a druhé světové válce

Cyklus vyprávění dr. Eduarda Tomáše, který vzpomíná na svou cestu životem prostoupenou jógou a mystikou. E. Tomáš se vrací ke svému učiteli Paulovi Bruntonovi a líčí zážitky z 2. světové války, kdy byl vyslýchán gestapen na Kladně.

 

Eduard Tomáš: PAMĚTI MYSTIKA VI.

Dr. Eduard Tomáš hovoří o džnanajóze - o moudrosti a logickém uvažování, které tak vyhovuje dnešním lidem. Významnou části tohoto směru jógy je sebedotazování, které učil indický mudrc Ramana Mahariši. Jde o rozlišení naší pravé podstaty pomocí otázky: "Kdo jsem já?"

 

Eduard Tomáš: PAMĚTI MYSTIKA VII. - O egu a dětství 

Dr. Eduard Tomáš vypráví o egu, které spojujeme s tělem a myslí. Vzpomíná na Františka Drtikola, který říkal, že pravda je stav bez ega. Jsme závislí na našem stvořiteli, a proto je třeba ke všemu přistupovat s pokorou.

 

Eduard Tomáš: PAMĚTI MYSTIKA VIII. 

Dr. Eduard Tomáš vypráví o tom, jak začal psát a přednášet. Největší problémy měl se svou cestou duchovního života "za Němců" a "za komunistů". Dostal se mezi první vyhozené právníky, a pak těžce hledal i manuální práci. Ale i zlé síly v životě mají svůj význam, když jim člověk nepodlehne.

 

 

Eduard Tomáš - PAMĚTI MYSTIKA IX. - XV.   >>>

 

GEN: Eduard Tomáš - režie: Viliam Poltikovič, 1993   >>>

Portrét duchovního učitele a spisovatele Eduarda Tomáše a jeho ženy Míly pro cyklus GEN.